Logo
Dienen — belangrijker dan leven

 

Dienen — belangrijker dan leven
____

Overdenking voor 13 juli | Door John Piper | Desiring God

 

Maar ik maak mij nergens zorgen over, en ook acht ik mijn leven niet kostbaar voor mijzelf, opdat ik mijn loop met blijdschap mag volbrengen, evenals de bediening die ik van de Heere Jezus ontvangen heb om te getuigen van het Evangelie van Gods genade. (Handelingen 20:24)

Volgens het Nieuwe Testament is dienen iets wat alle Christenen doen. Dominees hebben de taak om heiligen toe te rusten tot het werk van dienstbetoon (Efeze 4:12). Maar de gewone Christenen zijn degenen die de bediening doen. 

Hoe deze bediening er uit ziet is net zo gevarieerd als Christenen gevarieerd zijn. Het is geen ambt als ouderling of diaken; het is een levensstijl gewijd aan het groot maken van Christus. 

Het betekend dat we “goeddoen aan allen, maar vooral aan de huisgenoten van het geloof” (Galaten 6:10). Of we nu bankier zijn of metselaar, het betekend dat we streven naar het bevorderen van het geloof en de heiligheid van een ander. 

Het vervullen van je bediening is belangrijker dan in leven blijven. Deze overtuiging maakt het leven van radicaal toegewijde mensen zo inspirerend. De meesten van hen spreken zoals Paulus over zijn bediening sprak hier in Handelingen 20. De bediening die God ons geeft is belangrijker dan het leven. 

Je denkt misschien dat je je leven moet redden om je bediening te doen. Integendeel, hoe je je leven verliest kan het sluitstuk zijn van je bediening. Dat was het zeker voor Jezus toen Hij nog maar 33 jaar oud was. 

We moeten niet klagen over het in leven houden van onszelf om onze bediening te beëindigen. God alleen weet het vastgestelde tijdstip van onze dienstverlening. 

Henry Martyn had gelijk toen hij zei: “Als [God] werk voor me heeft, kan ik niet sterven.” Met andere woorden, ik ben onsterfelijk tot mijn werk gedaan is. Daarom is dienen belangrijker dan leven. 

__