Logo
Denk voordat je doet


Overdenking voor 6 februari | Door Charles Spurgeon

Denk voordat je doet

Of welke koning die een oorlog in gaat om te strijden met een andere koning, gaat niet eerst zitten om te beraadslagen of hij bij machte is met tienduizend man tegemoet te gaan die met twintigduizend man tegen hem optrekt? En zo niet, dan stuurt hij, als de ander nog ver weg is, een gezantschap om te vragen wat de vredesvoorwaarden zijn. (Lukas 14:31—32)

Lees verder Richteren 16:4—22.

Misschien wordt je verleidt door vrienden die erg aandringen. Je kunt nu je zonde opgeven maar je weet niet wie je in de toekomst zal verleiden. Als ze je verleidt, zij die je voorheen zo goed kon verleiden, kun je haar dan weerstaan? Als hij spreekt. Hij! Alleen dat woord ontwaakt je herinnering al. Als hij zou spreken zoals hij alleen kan spreken, als hij je aankijkt zoals alleen hij dat kan, kun je dan weerstaan? Zijn betoverende stem, zijn fascinerende blik!

Oh, hoeveel zielen zijn er verdoemd voor wat mensen liefde noemen! Oh, hadden ze maar een klein beetje echte liefde voor zichzelf en anderen zodat ze niet zouden toegeven aan de vorst van de hel. Maar helaas, hoewel de beker er zoet uitziet, moeten we ook letten op de hand die hem toereikt. Het is niet makkelijk om tegen Satan te strijden als hij iemand gebruikt die je erg waardeert en liefhebt met heel je hart. Denk aan Salomo die wonderlijk wijs was, hij werd verleidt door zijn vrouwen en werd de prooi van de boze.

Je hebt de Geest van de Meester nodig om tegen de verleider, die het uiterlijk heeft van je beste vriend, te kunnen zeggen: “Ga weg achter Mij, satan!” De duivel is een sluw wezen, als hij de deur niet kan forceren, probeert hij wel een sleutel te krijgen die past. En doormiddel van je tederste liefde en genegenheid zal hij zo je hart binnendringen. Je zult het niet makkelijk vinden om tegen hem te strijden.

Ter overdenking: Zelfs zij die het dichtste bij ons staan en ons het meest dierbaar zijn, zijn zondaren en mogelijke bronnen om ons te verleiden (Deuteronomy 13:6). Als we te veel van hen verwachten, zullen ze ons vroeg of laat teleurstellen. Het is veel beter om werkelijk op God zelf te vertrouwen (Psalm 118:8–9; Micah 7:5–7).

Preek nr. 632
6 februari (Onbekende datum)

__