Logo
De vrees die aantrekt

 

De vrees die aantrekt
____

Overdenking voor 26 juni | Door John Piper | Desiring God

 

“Wees niet bevreesd, want God is gekomen om u op de proef te stellen en opdat de vreze voor Hem u voor ogen staat, opdat u niet zondigt.” (Exodus 20:20)

Er is een slaafs vrezen wat ons van God afdrijft en er is een vrezen wat zoet is en ons naar God toe trekt. Mozes waarschuwde voor de ene vrees en riep in hetzelfde vers op tot de andere, Exodus 20:20: “Wees niet bevreesd, want God is gekomen om u op de proef te stellen en opdat de vreze voor Hem u voor ogen staat, opdat u niet zondigt.” 

Het duidelijkste beeld wat ik van deze vrees gezien heb was het moment dat een van mijn zonen tegenover een Duitse herder stond. We waren op bezoek bij een familie uit onze kerk. Mijn zoon Karsten was ongeveer zeven jaar oud. Ze hadden een enorme hond die oog in oog stond met de zevenjarige. 

Hij was vriendelijk en Karsten had geen problemen om vrienden met hem worden. Maar toen we Karsten naar de auto stuurden om wat te halen wat we vergeten hadden, begon hij te rennen en de hond rende zacht grommend achter hem aan. Dit maakte Karsten natuurlijk bang. Maar de eigenaar zei: “Karsten, waarom loop je niet gewoon? De hond houdt er niet van wanneer mensen van hem wegrennen.” 

Wanneer Karsten de hond knuffelde was hij vriendelijk en wilde hij zelfs zijn gezicht likken. Maar wanneer van de hond wegrende zou de hij grommen en Karsten bang maken. 

Dat is nou het beeld van wat het betekent om de Heere te vrezen. Gods kracht en heiligheid ontsteken vrees, niet om ons van Hem af te drijven maar om ons naar Zich toe te trekken.

__