Logo
De volmaakte bruid

 

De volmaakte bruid
____

Door Art Azurdia

 

Alles aan u is mooi, mijn vriendin, er is geen enkel gebrek aan u. (Hooglied 4:7)

In de ogen van deze man is zijn vrouw adembenemend volmaakt, op elke manier. Maar was ze dat? Echt? Werkelijk? Objectief? Alleen in zijn ogen, en dat is natuurlijk schitterend. Elke bruidegom zou zijn vrouw zo moeten zien, mooi, volmaakt voor hem.

Maar, lieve vrienden, er is een werkelijk mooie bruid die we in de toekomst moeten verwachten. Het bewijs dat God bestaat. Een volmaakte bruid, zonder smet, rimpel of onvolmaaktheid. Stralend, vlekkeloos en volkomen zuiver in de ogen van haar volmaakte Man.

Vorige week dachten we na over de aankomst van de bruidegom op de trouwdag en ik zei: Elke bruidegom dient als een voorafschaduwing van de uiteindelijke Bruidegom. Elke aankomst van de bruidegom die we zien is een vooruitzicht op de komst van de uiteindelijke Bruidegom, Jezus Christus. En wat ik vanavond tegen je zeg is dit: De schoonheid van elke bruid is een vooruitzicht op de vervulde schoonheid van de uiteindelijk bruid.

De schoonheid van elke bruid is een vooruitzicht op de vervulde schoonheid van de uiteindelijke bruid. Mijn vrienden, elke keer als jullie een jonge vrouw zien stralen naast een jonge man in het huwelijk, onthoudt dan dat ze in al haar schoonheid, al haar pracht en al haar glans nog maar de voorafschaduwing is van iets wat veel verhevener is, iets oneindig buiten haarzelf. Een grotere schoonheid, een transcendente schoonheid, een vervulde schoonheid, de bruid van Jezus Christus, de Gemeente.

Oh, tegenwoordig lijkt iedereen graag met de gemeente te spotten. Het is aantrekkelijk om er met elkaar over te praten hoe vreselijk de gemeente is. En natuurlijk ken ik de gebreken van de gemeente, daar draag ik zelf aan bij. Elke gek kan de gemeente bekritiseren. Maar dit is haar bestemming. Volmaakt. Vlekkeloos. Onfeilbaar. Smetteloos en zuiver. Foutloos, onschuldig en zonder zonden. Dáárom wil ik de rest van mijn leven besteden in dienst van de gemeente! De bruid!

De uiteindelijke Bruidegom, die we boven alles aanbidden, zal je op een dag van top tot teen en binnenstebuiten bekijken en zeggen, “Alles aan u is mooi, Mijn vriendin. Er is geen enkel gebrek aan u.”

Mijn vrienden, dat is wat we in Openbaring 21 zien. Daar krijgt de apostel Johannes de vervulling van de nieuwe schepping te zien. En wat ziet hij nog voordat hij straten van goud en paarlen poorten ziet, wanneer God zegt, “Zie, Ik maak alle dingen nieuw” (v.5)? Het nieuwe Jeruzalem, neerdalend uit de hemel. En wat is het nieuwe Jeruzalem? Johannes vertelt het ons, “de bruid, de vrouw van het Lam” (v.9), de gemeente in al haar schoonheid.

Het is alsof Jezus ons wil laten weten dat Zijn bruid, Zijn volk, het meest kostbare zal zijn in de nieuwe schepping. Volmaakt, vlekkeloos, onschuldig, stralend met Zijn eigen heerlijkheid.

Hoe kan dat? Hoe hebben wij onszelf zo mooi gekregen? Met alle respect, je grootste inspanningen krijgen dat nooit voor elkaar. Mijn vrienden, ik kan jullie niet schoonmaken, jullie kunnen mij niet schoonmaken. Twee kinderen in hetzelfde modderbad kunnen elkaar niet schoonmaken.

Hoe komen we dan aan zo’n overweldigende schoonheid? Die is te danken aan de Enige die volkomen mooi en volmaakt is, op elke manier, Jezus Christus.

Voor jou kwam Jezus in de wildernis van deze wereld om niets te worden. Zelfs tot het punt van sterven aan een kruis waar Zijn schoonheid zo ontsierd werd dat de mensen die schoonheid niet meer konden zien. Zijn handen werden met scherpe spijkers doorboord. Zijn zij werd doorstoken met een wrede speer. Zijn gezicht vertrok van fysieke en emotionele pijnen en Zijn hoofd werd niet bedekt met een lauwerkrans maar met spottende doornenkroon. Waarom? Omdat Hij jou lelijkheid droeg, elk beetje daarvan, en die van mij.

En daarom, om Zijn dood aan het kruis in jou plaats, kun je bekleed worden met Zijn schoonheid. Hij neemt de lelijkheid van de zonde weg en vervangt die door de schoonheid van Zijn gerechtigheid. zodat jij volkomen volmaakt kunt worden verklaard.

Zo ziet God iedereen die gelovig rust in de genoegzaamheid van Jezus Christus, ook al ervaren wij die volmaaktheid nu nog niet.

Maar op een dag, mijn vrienden, zal God alle toegerekende gerechtigheid veranderen in geschonken gerechtigheid. Hij zal je veranderen in een smetteloze geliefde wanneer Jezus voor jou terugkomt.

1 Johannes 3:2 zegt, “Maar wij weten dat, als Hij geopenbaard zal worden, wij Hem gelijk zullen zijn; want wij zullen Hem zien zoals Hij is.” Hij zal je aankijken en zeggen, “Oh, je bent mooi! Precies zoals Ik altijd in gedachten had, je bent alles waar Ik altijd naar verlangd heb.”

De schoonheid van elke bruid is een vooruitzicht op de vervulde schoonheid van de uiteindelijke bruid.

Beseffen jullie, mijn vrienden, dat Jezus Christus jullie zo mooi kan maken? Ben je moe van al je zonden en al haar lelijke gevolgen? Vraag Jezus dan om die zonden weg te nemen en je werkelijk mooi te maken zodat je op de grote en laatste dag naast Hem zult staan als Zijn bruid die schoonheid en heerlijkheid weerspiegelt.

Origineel: http://www.trinityportland.com/mediaPlayer/#sermonaudio/236

__