Logo
De Sleutel tot Geestelijke Volwassenheid


Overdenking voor 22 november 2014 | Door John Piper | Desiring God


Maar voor de volwassenen is er het vaste voedsel, voor hen die hun zintuigen door het gebruik ervan geoefend hebben om te kunnen onderscheiden tussen goed en kwaad. (Hebreeën 5:14)

Dit is geweldig. Mis het niet. Het kan je jaren verspilt leven besparen. 

Wat dit vers zegt is dat als je volwassen wilt worden en het stevigere onderwijs van het Woord wilt begrijpen dan moet de rijke, voedzame en kostbare melk van Gods evangelie beloften je morele zintuigen veranderen — je spirituele geest — zodat je kunt onderscheiden tussen goed en kwaad.

Of laat me het anders zeggen. Klaar gemaakt worden voor het feestmaal van Gods Woord is niet als eerste een intellectuele uitdaging; het is eerst een morele uitdaging. Als je het vaste voedsel van het Woord wilt eten moet je je geestelijke zintuigen oefenen zodat je een geest ontwikkeld die kan onderscheiden tussen goed en kwaad. 

De verassende waarheid is dat, als je Melchizedek in Genesis en Hebreeën moeilijk kunt begrijpen, dat kan komen omdat je dubieuze televisieprogramma’s kijkt. Als je struikelt over de leer van de uitverkiezing, dan komt dat misschien omdat je nog steeds gebruik maakt van duistere zakenpraktijken. Of als je struikelt over het God-gerichte werk van Christus aan het kruis, dan komt dat misschien omdat je geld liefhebt en te veel uitgeeft en te weinig weggeeft.

De weg naar de volwassenheid en het vaste Bijbelse voedsel is niet door eerst een intelligent persoon te worden maar door een gehoorzaam persoon te worden. Hoe je met alcohol, seks, geld, vrije tijd, voedsel en computers omgaat heeft meer te maken met je vermogen om vast voedsel te nuttigen dan naar welke school je gaat of welke boeken je leest. 

Dit is zo belangrijk in onze hoogtechnologische samenleving dat we geneigd zijn te denken dat onderwijs — met name intellectuele ontwikkeling — de sleutel is tot de volwassenheid. Er zijn veel hoogopgeleiden die in hun geestelijke onvolwassenheid stikken in de dingen van God. En er zijn lager-opgeleide heiligen met een diepe volwassenheid en ze kunnen zich met genoegen en winst voeden met de diepste dingen van Gods Woord.

__