Logo
De rivier van vrede


De rivier van vrede
____

Overdenking voor 4 juli | Door Charles Spurgeon
 

Och, had u maar acht geslagen op Mijn geboden! Dan zou uw vrede geweest zijn als een rivier en uw gerechtigheid als de golven van de zee. (Jesaja 48:18)

Lees verder Ezechiël 47:1—5.

Een rivier wordt steeds breder, er stroomt steeds meer water. Bij Cricklade of Kemble kun je over de Theems springen omdat het nog maar een klein beekje is. Je kunt er bijna een bekertje mee vullen. Er ligt een smalle plank overheen waar de meisjes van het dorp zich lachend overheen snellen. Maar wie probeert er een plank over de Theems te leggen bij Southend, of bij Grays? Kun je het je voorstellen dat er bij Gravesend meisjes lachend over een plank gaan, of huppelende lammetjes?

Nee, de rivier is gegroeid en is nu erg diep. Hoe breed is de monding van deze rivier in vergelijking met de zee. Het is een soort miniatuur oceaan. Daar gaan de schepen en de leviathan speelt daarin. De behemoth zelf kan zich niet voorstellen dat hij deze Jordaan in één teug op kan slokken want hij is te groot geworden. 

Dat is de vrede van een Christen. Zuiver en volmaakt maar in het begin lijken verleidingen het te bederven. Vaak proberen de problemen van dit leven het te verstikken, maar dat kunnen ze niet. Zeker in het begin lijkt het weinig maar laat jezelf niet bedriegen.

Wacht tot de Christen tien jaar ouder is. Dan heeft hij mijlen gedoold langs de slingerende loop van ervaringen van genade. Dan zal zijn vrede zijn als een brede rivier. Wacht twintig of dertig jaar en hij zal deze rijke laaglanden van gemeenschap met Christus in Zijn lijden en gelijkvormigheid aan Zijn dood, doorkruisen. Dan zal Zijn vrede als een diepe rivier zijn, hij zal “de vrede kennen die alle begrip te boven gaat” (Filippenzen 4:7). Hij zal al zijn zorgen op Hem geworpen hebben die voor hem zorgt. 

Zo zal deze vrede blijven groeien tot het samensmelt in de oneindige vrede van volkomen gelukkige aanschouwing.

Ter overdenking: Rivieren zijn in Gods Woord vaak beelden van Gods zegen voor Zijn volk. Daardoor maakt Hij ze vruchtbaar (Psalm 1:3), geeft Hij ze genot (Psalm 36:9), blijdschap (Psalm 46:5) en vrede (Jesaja 66:12). Denk hierover na.

Preek nr. 610
4 juli (onbekende datum)

______________________________