Logo
De regenboog


De regenboog
____

Overdenking voor 28 juni | Door Charles Spurgeon
 

Als deze boog in de wolken is, zal Ik hem zien, en denken aan het eeuwig verbond tussen God en alle levende wezens van alle vlees dat op de aarde is. (Genesis 9:16)

Lees verder 2 Timotheüs 2:8—13.

Laten we telkens zijn als kinderen als we denken aan Christus, laten we kijken, kijken en nog eens goed kijken, laten we verlangen om bij Hem te komen want in tegenstelling tot de regenboog kunnen we wel bij Hem komen. 

Plinius, die trouwens veel onzin zegt, verklaart dat de bloemen aan het uiteinde van de regenboog veel zoeter zijn. En Aristoteles zegt dat de regenboog honingdauw maakt. Ik weet niet hoe dat werkt maar ik weet wel dat Jezus Zijn volk lekker laat ruiken, overal waar Hij is. Zijn Naam wordt als olie uitgestort en ik weet dat Hij goede honingdauw maakt.

Er is zeker veel meer liefdevolle vriendelijkheid in iemands hart als hij veel van Christus heeft gezien. Ik raad je aan deze goddelijke regenboog te volgen tot je bij het begin bent, tot je die omhelst en zegt met Simeon, “Nu laat U, Heere, Uw dienstknecht gaan in vrede.. want mijn ogen hebben Uw zaligheid gezien” (Lukas 2:29—30). 

Wees dan als een kind. Als we naar Hem staren, moeten we Hem dan niet loven en bewonderen? Een paar oude volken zongen als onderdeel van hun godsdienst liederen wanneer ze de regenboog zagen. Moeten wij dat ook niet doen wanneer we Christus zien? Moet het niet met rode letters in ons dagboek staan? “Laten we deze dag Zijn Naam loven.” En omdat we Hem altijd horen te zien, verbeter ik het en verzoek ik je op te schrijven, “Ik zal U elke dag loven.”

Wanneer we Christus zien moeten we onze zonden nederig belijden. Een oude schrijver zegt dat de Joden hun zonden belijden wanneer ze de regenboog zien. Ik ben er zeker van dat we moeten denken aan de zondvloed van toorn waaruit Christus ons gered heeft wanneer we Hem zien. We moeten denken aan de vlammen van de hel waarvan Hij ons verlost heeft. Zo moeten we nederig knielen in het stof, Hem liefhebben en Zijn Naam loven en prijzen.

Ter overdenking: Denk aan Gods belofte toen Hij de boog zag (Genesis 9:16), en aan het moment dat Hij voorbijging toen Hij het bloed zag (Exodus 12:13). De Christen kan zich verheugen in Gods trouw.

Preek nr. 517
28 juni 1863

______________________________