Logo
De overtreding van bange mensen

 

De overtreding van bange mensen
____

Overdenking voor 19 juni | Door John Piper | Desiring God

 

Toen zei Saul tegen Samuel: Ik heb gezondigd, omdat ik het bevel van de HEERE en uw woorden overtreden heb, want ik was bevreesd voor het volk en heb naar hun stem geluisterd. (1 Samuel 15:24)

Waarom gehoorzaamde Saul het volk in plaats van God? Omdat hij het volk vreesde in plaats van God. Hij vreesde de menselijke gevolgen van gehoorzaamheid meer dan de Goddelijke gevolgen van de zonde. Hij vreesde het ongenoegen van de mensen meer dan het ongenoegen van God. Dat is een grote belediging voor God. 

Jesaja zegt dat het een soort trots is wanneer we bang zijn voor wat mensen kunnen doen terwijl we voorbij gaan aan de beloften van God. Hij citeert God met deze priemende vraag: “Ik, Ik ben het Die u troost. Wie bent u dat u bevreesd bent voor een sterveling, die sterven moet, voor een mensenkind, gras, dat vergaat, en dat u de HEERE vergeet, Die u gemaakt heeft?” (Jesaja 51:12-13)

Vrees voor mensen voelt niet als trots, maar dat is wat God zegt: “Wie denk je wel niet te zijn dat je mensen vreest maar je Maker vergeet!”

Het punt is dit: wanneer je mensen vreest ben je begonnen met het ontkennen van de heiligheid en de waarde van God en Zijn Zoon Jezus. God is oneindig veel sterker. Hij is oneindig veel wijzer en oneindig meer vol van beloning en vreugde.

Wanneer we van Hem afkeren uit angst voor wat mensen kunnen doen minachten we alles wat God belooft te zijn voor hen die Hem vrezen. Het is een grote belediging. En dergelijke beledigingen zijn voor God geen vreugde.

Als we aan de andere kant Zijn beloften horen en er moedig op vertrouwen, vrezend de smaad die we op Hem brengen door ons ongeloof, dan is Hij zeer vereerd. Daarin heeft Hij vreugde.

__