Logo
De meest vrije liefde

 

De meest vrije liefde
____

Overdenking voor 16 mei | Door John Piper | Desiring God

 

Zie, van de HEERE, uw God, is de hemel, ja, de allerhoogste hemel, de aarde en alles wat erop is. Maar alleen voor uw vaderen heeft de HEERE liefde opgevat om hen lief te hebben, en Hij heeft hun nageslacht na hen, u, uit al de volken verkozen, zoals het heden ten dage nog is. (Deuteronomium 10:14-15)

Gods verkiezende liefde is helemaal gratis. Het is de genadige overstroming van Zijn grenzeloze geluk geleid door Zijn oneindige wijsheid. 

Deuteronomium 10:14-15 beschrijft de vreugde van God in het kiezen van Israel uit alle volken van de aarde. Let op twee dingen.

Let als eerste op de tegenstelling in de verzen 14 en 15. Waarom beschrijft Mozes de verkiezing van Israel tegen de achtergrond van Gods eigendomsrecht op het hele universum? Waarom zegt hij in vers 14: “van de HEERE, uw God, is de hemel, ja, de allerhoogste hemel, de aarde en alles wat erop is.” en dan in vers 15 dat Hij hen als Zijn volk verkoos?

De reden lijkt te zijn dat het is om af te komen van de gedachte dat God op een of andere manier werd gedwongen om dit volk te kiezen. Het punt is om de mythe te niet te doen dat elk volk zijn eigen god heeft en dat deze god recht heeft op zijn volk en meer niet. 

De waarheid is dat dit de enige ware God is. Hij is de eigenaar van alles in dit universum en kan elk volk kiezen tot Zijn eigen speciale bezit. 

Dus de onuitsprekelijk heerlijke waarheid voor Israel is dat Hij hen koos. Dit hoefde Hij niet. Hij had het recht en het voorrecht om werkelijk elk ander volk op deze aarde te kiezen voor Zijn verlossende doel.

Daarom, wanneer Hij Zichzelf “hun God” noemt bedoelt Hij niet dat Hij op een lijn zit met de goden van Egypte of de goden van Kanaän. Hij is de eigenaar van die goden en die volken. Als Hij zou willen, had Hij een heel ander volk kunnen kiezen om tot Zijn doel te komen.  

De reden waarom de verzen 14 en 15 bij elkaar gezet zijn is om op deze manier de vrijheid, universele rechten en het gezag van God te benadrukken. 

Het tweede wat opvalt (in vers 15) is de manier waarop God gebruik maakt van Zijn soevereine vrijheid om “alleen voor uw vaderen liefde op te vatten om hen lief te hebben” Hij verheugde zich in hun vaders om hen lief te hebben. Vrij koos Hij hun vaders om te genieten van het liefhebben.

Gods liefde voor de vaders van Israel was vrij en barmhartig en het werd niet belemmerd door iets wat die vaders waren in hun Joods-zijn of hun deugd. 

__