Logo
De krachtige wortel van praktische liefde

 

De krachtige wortel van praktische liefde
____

Overdenking voor 29 juni | Door John Piper | Desiring God

 

Wij weten dat wij zijn overgegaan uit de dood in het leven, omdat wij de broeders liefhebben; wie zijn broeder niet liefheeft, blijft in de dood. (1 Johannes 3:14)

Soms geeft de Bijbel liefde als voorwaarde voor de voortdurende en uiteindelijke ervaring van toekomstige genade. Dat betekend niet dat liefde vooraf moet gaan aan het geloof in de belofte. Integendeel, het betekend dat het geloof in de belofte zo krachtig moet zijn dat de liefde die het produceert de echtheid van het geloof bewijst. 

Dus liefde voor anderen is een voorwaarde voor toekomstige genade op de manier dat het bevestigd dat de primaire voorwaarde, geloof, echt is. We kunnen liefde voor anderen een secundaire voorwaarde noemen die de echtheid van de primaire voorwaarde, geloof, bevestigd. 

Geloof ziet de heerlijkheid van Gods beloften van toekomstige genade en omhelst alles wat de beloften openbaren van wie God is voor ons in Jezus. Deze geestelijke bevatting en vreugde in God is het zelf-bekrachtigende bewijs dat God ons heeft geroepen om begunstigde te zijn van Zijn genade. Dit bewijs bevrijd ons om de belofte voor ons zelf te verwachten. En dit verwachten van de belofte geeft ons kracht om lief te hebben. Dit op zijn beurt bevestigd dat het geloof echt is. 

De wereld is wanhopig op zoek naar geloof wat twee dingen combineert: eerbiedige bevatting van onwrikbare Goddelijke Waarheid, en volkomen praktische voortdurende kracht om een bevrijdend verschil te maken in het leven. Dat is ook wat ik wil. Daarom ben ik een Christen.

Er is een grote en genadige God die Zijn eigen oneindige zelfvoorziening verheerlijkt door de beloften aan hulpeloze mensen die op Hem vertrouwen te vervullen. En er is een kracht die vrijkomt door het waarderen van God die geen hoek of gat van het leven ongeroerd laat. Het geeft ons de kracht om lief te hebben op de meest praktische manieren. 

__