Logo
De Heilige Geest en de wind


De Heilige Geest en de wind
____

Overdenking voor 23 mei | Door Charles Spurgeon
 

De wind waait waarheen hij wil en u hoort zijn geluid, maar u weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat; zo is het met iedereen die uit de Geest geboren is. (Johannes 3:8)

Lees verder Hooglied 4:12—16.

Ik heb verschillende predikanten gekend die een merkwaardige en eigenaardige ervaring hadden gehad die niet van groot belang was. Maar zijn luisteraars begonnen op de zelfde manier te denken en te spreken, ze kregen dezelfde twijfels en angsten. Dat zal niet werken, zo werkt de Allerhoogste niet als we kijken naar de wind. Als Hij ervoor kiest om alle punten op het kompas te gebruiken, laten we dan Zijn Naam loven en verheerlijken. Zijn de verschillende winden niet verschillend in hun kwaliteiten? 

Er zijn maar weinig mensen die van een oostenwind houden. De meesten van ons zijn blij als de wind uit het zuiden blaast. Het gewas lijkt van een zuid-westen wind te houden. Een stevige noord-oosten wind is genoeg om ons te doen vergaan. Een voortdurende noordenwind kan de hele aarde bevriezen terwijl de wind uit het westen beladen is met gezondheid van de zee. En hoewel de westenwind soms te sterk is voor de zieken, is het nooit verkeerd als die waait.

De ouderen hadden allemaal verschillende opvattingen van de wind, sommige winden waren droog, sommige regenachtig, andere maakten je ziek en weer andere raakte de mensen op een andere manier. 

Zeker heeft ook Gods Heilige Geest verschillende kwaliteiten. In het Hooglied blaast Hij zachtjes met de zoete adem van de liefde. Even later zien we dezelfde Geest hevig blazen met dreiging en aanklacht. Soms overtuigd Hij de wereld van zonde, gerechtigheid en oordeel, dat is de noordenwind. Soms laat Hij Christus zien aan de zondaar en geeft Hij hem vreugde en troost, dat is de zuidenwind. Die wind waait zachtjes en geeft een zachtheid waarin arme onrustige harten zich kunnen verheugen. En toch werkt hier “één en dezelfde Geest” (1 Korinthe 12:11).

Ter overdenking: Als de Heilige Geest waait als de wind dan heeft dat gezonde gevolgen, de Bijbel wordt er bijvoorbeeld door geschreven (2 Peter 1:21), de kerk werd er door gestimuleerd om te evangeliseren (Handelingen 2:1—2) en het doet zondaren opnieuw geboren worden (Johannes 3:8). Pas op voor andere winden met ongezonde gevolgen (Efeze 4:14).

Preek nr. 630
23 mei (onbekende datum)

__