Logo
De dodelijke val genaamd hebzucht

 

De dodelijke val genaamd hebzucht
____

Overdenking voor 25 juni | Door John Piper | Desiring God

 

Maar wie rijk willen worden, vallen in verzoeking en in een strik en in veel dwaze en schadelijke begeerten, die de mensen doen wegzinken in verderf en ondergang. (1 Timotheüs 6:9)

Hebzucht kan de ziel vernietigen in de hel.

De reden dat ik er zeker van ben dat deze vernietiging niet zomaar een tijdelijke financiële mislukking is maar een uiteindelijke vernietiging in de hel, is om wat Paulus in vers 12 zegt. Hij zegt dat hebzucht moet worden tegengegaan met de strijd van het geloof; dan voegt hij toe, “Grijp naar het eeuwige leven, waartoe u ook geroepen bent en de goede belijdenis afgelegd hebt voor vele getuigen.” Wat er op het spel staat wanneer we vluchten voor hebzucht en vechten voor tevredenheid met toekomstige genade is het eeuwige leven.

Dus wanneer Paulus in 1 Timotheüs 6:9 zegt dat mensen die verlangen om rijk te zijn in een strik vallen, zegt hij niet dat hebzucht een huwelijk of je bedrijf kan verknoeien (wat het zeker kan!). Hij zegt dat hebzucht je eeuwigheid kan verknoeien. Of zoals vers 10 aan het einde zegt: “Door daarnaar te verlangen, zijn sommigen afgedwaald van het geloof, en hebben zich met vele smarten doorstoken” (letterlijk: “zich gespietst met veel pijn”). 

God heeft Zich extra ingespannen in de Bijbel om ons genadig te waarschuwen dat de afgoderij van hebzucht een niet te winnen situatie is. Het is een doodlopende straat in de slechtste zin van het woord. Het is een truc en een val.

Dus mijn woord voor jou is het woord van 1 Timotheüs 6:11: “Ontvlucht deze dingen.” Wanneer je het aan ziet komen (in een advertentie, een kerstcatalogus, een internet pop-up of een aankoop van de buren), ren dan weg op de manier dat je weg zou rennen van een brullende, uitgehongerde leeuw die ontsnapt is uit de dierentuin. 

__