Logo
Blij om te loven

 

Blij om te loven
____

Overdenking voor 22 augustus | Door John Piper | Desiring God

 

De volken zullen U, o God, loven; de volken zullen U loven, zij allen. (Psalm 67:4,6)

Waarom eist God dat we Hem loven?

C.S. Lewis:

Net zoals mensen spontaan loven wat ze waarderen, zo proberen ze ons daar even spontaan in mee te krijgen: ‘Is ze niet lief?’ ‘Vond jij het ook zo heerlijk?’ ‘Het was prachtig, toch?’ 

De psalmdichter die iedereen oproept om God te loven, doet precies wat iedereen doet wanneer ze spreken over iets wat ze belangrijk vinden. De problemen die ik in het algemeen had met het prijzen van God berustten op de absurde gedachte dat we bij het allermeest Waardeerbare niet hetzelfde mogen doen wat we zo graag, zelfs onwillekeurig doen bij alles wat we verder waarderen. 

Ik denk dat we zo graag lofprijzen over wat ons verheugt omdat de lofprijzing de vreugde niet alleen uitdrukt maar ook voltooid — haar bedoelde vervulling. Wanneer twee geliefden elkaar telkens opnieuw vertellen hoe mooi ze zijn, dan gaat het daarbij niet om de complimenten; de vreugde is pas voltooid wanneer zij is uitgesproken. 

Dat is de oplossing! We loven de dingen die ons verheugen omdat de vreugde pas volmaakt is als we onze vreugde uitdrukken in lofprijzing. Als we niet mogen spreken over wat we waarderen, niet mogen loven waar we van houden en niet mogen prijzen wat we bewonderen, dan is onze vreugde niet volkomen.

Als God ons dus genoeg liefheeft om onze vreugde volkomen te maken, moet Hij niet alleen Zichzelf geven, maar Hij moet ook de lofprijzing van ons hart winnen — niet om zwakheid of tekorten te compenseren maar omdat Hij ons liefheeft en uit is op onze volkomen vreugde die alleen te vinden is in het kennen en het loven van Hem, de Allerhoogste. 

Als Hij echt voor ons is, moet Hij voor Zichzelf zijn! God is het enige Wezen in het universum voor wie het zoeken van eigen eer een daad van de ultieme liefde is. Zelfverheerlijking is voor Hem de hoogste deugd. Als Hij alles doet tot eer van Zijn heerlijkheid, dan bewaard en schenkt Hij ons het enige in de hele wereld wat ons verlangen kan vervullen. 

God is voor ons! En het fundament van deze liefde is dat God altijd al voor Zichzelf is geweest, dat nu is en het altijd zal zijn. 

__