Logo
Blij met Zijn geboden

 

Blij met Zijn geboden
____

Overdenking voor 8 mei | Door John Piper | Desiring God

 

Ik vind er vreugde in, Mijn God, om Uw welbehagen te doen. (Psalm 40:9)

Hoe komt het dat de geboden van God voor hen die uit God geboren zijn een lust worden in plaats van een last?

De apostel Johannes zegt, “dit is de overwinning die de wereld overwonnen heeft: ons geloof.” Met andere woorden, de manier waarop het geboren zijn uit God de wereldse belasting van de geboden overwint, is door het verkrijgen van geloof. Dit wordt bevestigd in vers 1 wat letterlijk zegt, “Ieder die gelooft dat Jezus de Christus is, is uit God geboren” (1 Johannes 5:1-4).

Geloof is het bewijs dat we uit God geboren zijn. We laten onszelf niet opnieuw geboren worden door te besluiten om te geloven. God maakt ons bereid te geloven door ons opnieuw geboren te doen worden. Zoals Petrus zegt in zijn eerste brief, God was het die hem “opnieuw geboren deed worden tot een levende hoop” (1 Petrus 1:3). Onze levende hoop, of geloof in toekomstige genade is het werk van God door de wedergeboorte.

Dus als Johannes zegt: “Want al wat uit God geboren is, overwint de wereld” en daar aan toevoegt, “en dit is de overwinning die de wereld overwonnen heeft: ons geloof,” neem ik aan dat hij hier bedoelt dat God ons door de wedergeboorte in staat stelt om de wereld te overwinnen — dat wil zeggen, dat we onze wereldse tegenzin om Gods geboden te houden overwinnen en ze gaan houden. De wedergeboorte doet dit door geloof te creëren wat blijkbaar de neiging heeft om blij te zijn met Gods geboden in plaats van er van te schrikken. 

Daarom is het geloof dat wat onze vijandschap tegenover God en Zijn wil overwint. Het bevrijdt ons om Zijn geboden te houden en met de Psalmist te zeggen, “Ik vind er vreugde in, Mijn God, om Uw welbehagen te doen” (Psalm 40:9).

__