Logo
Beter geen excuus dan een slecht excuus


Beter geen excuus dan een slecht excuus
____

Overdenking voor 3 juli | Door Charles Spurgeon
 

En zij begonnen zich allen één voor één te verontschuldigen. (Lukas 14:18)

Lees verder Jona 3:1—4:2

De leer van de uitverkiezing is een grote en kostbare waarheid, maar het kan nooit een geldige reden zijn om niet in Christus te geloven. Stel dat je vandaag ziek bent, de dokter komt en hij zegt, “Hier, hier heb je een medicijn. Ik verzeker je dat het je zal genezen als je het inneemt.” Je zegt, “Meneer, ik wil het zeker innemen, maar ik weet niet of ik voorbestemd ben om te genezen. Als ik uitgekozen ben om te leven, ja dan zal ik het medicijn zeker nemen, maar ik wil het eerst weten.” “Oh,” zegt de dokter, “ik zal je dit vertellen, als je het medicijn niet inneemt ben je voorbestemd om te sterven.”

En ik zal je dit vertellen, als je niet in Jezus Christus wilt geloven zul je verdoemd worden. Hoe het ook zij, je kunt het nooit op de uitverkiezing steken, het ligt altijd aan jezelf. Iemand is overboord gevallen en er wordt hem een touw toegeworpen maar hij zegt, “Ik wil het touw graag vastpakken maar ik weet niet of ik uitgekozen ben om te verdrinken.” Dwaas! Hij zinkt naar de bodem met een leugen in zijn mond. We zeggen niet, “Ik kom vanavond aan tafel maar ik zal niet eten want ik weet niet of ik uitverkoren ben om vandaag te eten.

We praten niet zo dwaas over de gewone dingen, waarom dan wel over de religieuze dingen? Wanneer we geen excuses kunnen verzinnen, vluchten we vaak in de raadsels van God om die te gebruiken om ons gezicht te bedekken. O mijn lieve vrienden, je moet weten dat, ook al heeft God Zijn volk gekozen, toch gebiedt Hij je te geloven in Christus. Of Hij Zijn volk nu wel of niet gekozen heeft, dat is geen excuus om Zijn gebod, “Geloof in de Heere Jezus Christus en u zult zalig worden” (Handelingen 16:31) ongehoorzaam te zijn.

Ter overdenking: De bewoners van Ninevé gebruikten Gods dreigende oordeel als een reden om zich te bekeren en ze hoopten tegen alles in op Zijn vergeving (Jona 3:5,9). Het is niet verwonderlijk dat zij op de dag van het oordeel degenen die Christus’ vergeving verworpen hebben, door het gebod van bekering en vertrouwen op Hem niet te gehoorzamen, zullen veroordelen (Mattheüs 12:41). Zullen de bewoners van Ninevé jou veroordelen?

Preek nr. 578
3 juli 1864

______________________________