Logo
Absolute, Soevereine en Almachtige Liefde


Overdenking voor 3 oktober 2014 | Door John Piper | Desiring God


“HEERE, HEERE, God, barmhartig en genadig, geduldig en rijk aan goedertierenheid [standvastige liefde] en trouw.” (Exodus 34:6) 

God is rijk aan standvastige liefde en trouw. 

Er komen twee beelden in mijn gedachten:

  1. Het hart van God is als een onuitputtelijke bron van water die liefde en trouw opborrelt boven op een berg. 
  2. Het hart van God is als een een vulkaan die zo warm van liefde brandt dat het de top van de berg wegblaast en jaar na jaar overstroomd met de lava van liefde en trouw. 

Als God het woord “rijk” gebruikt, wil Hij dat we begrijpen dat de middelen van Zijn liefde niet beperkt zijn. Op een bepaalde manier is Hij als de overheid: Als er behoefte aan is, kan Hij gewoon meer geld printen om aan die behoefte te voldoen. 

Maar het verschil is dat God een oneindige schatkamer van gouden liefde heeft om de alles wat Hij geeft te dekken. De overheid leeft in een droomwereld. God vertrouwd realistisch op de oneindige middelen van Zijn Godheid. 

Het absolute bestaan, de soevereine vrijheid en de almacht van God zijn de vulkanische volheid die explodeert in een overstromende liefde. De pure kracht van God betekent dat het niet nodig dat wij tekortkomingen in Hem hoeven vullen. In plaats daarvan stroomt Zijn Zelf-voorziening over in liefde voor ons die Hem nodig hebben. 

We kunnen vertrouwen op Zijn liefde, juist omdat we geloven in de absoluutheid van Zijn bestaan, de soevereiniteit van Zijn vrijheid en de onbegrensdheid van Zijn macht.

__