Logo
Aan het begin

 

Aan het begin
____

Overdenking voor 13 mei | Door John Piper | Desiring God

 

Hij heeft ons voorbestemd om als Zijn kinderen aangenomen te worden, door Jezus Christus, in Zichzelf, overeenkomstig het welbehagen van Zijn wil. (Efeze 1:5)

De ervaring van Charles Spurgeon is niet buiten het vermogen van een gewone Christen. 

Spurgeon (1834-1892) was een tijdgenoot van George Mueller. Hij diende de Metropolitan Tabernacle in London voor meer dan dertig jaar als meest bekende voorganger in die tijd.

Zijn prediking was zo krachtig dat er elke week mensen waren die zich tot Christus bekeerden. Zijn preken worden vandaag nog steeds gedrukt en hij wordt gezien als model zielenwinner. 

Hij herinnert zich een ervaring van toen hij zestien was, die zijn leven en bediening voor de rest van zijn leven gevormd heeft. 

Toen ik tot Christus kwam, dacht ik dat ik alles zelf deed, en hoewel ik de Heere ernstig zocht had ik er geen idee van dat de Heere mij zocht. Ik denk niet dat de jonge bekeerling daar in eerste instantie bewust van is. 

Ik herinner me de dag en het uur dat ik voor het eerst deze waarheden (de leer van uitverkiezing) in mijn eigen ziel ontving — ze werden toen, zoals John Bunyan het zegt, op mijn hart gebrand werden als met heet ijzer, en ik herinner me dat het voelde alsof ik opeens gegroeid was van een baby tot een man — dat ik vooruitgang had geboekt in mijn Schriftuurlijke kennis, omdat ik voor het eens en altijd de aanwijzing had gevonden voor de waarheid van God. 

Op een doordeweekse avond zat ik in Gods huis, ik dacht niet veel over de preek van de predikant, want ik geloofde het niet. 

Een gedachte trof mij: Hoe ben je Christen geworden? Ik zocht de Heere. Maar hoe kwam het dat je de Heere ging zoeken? De waarheid flitste in een ogenblik door mijn hoofd — ik zou Hem niet gezocht hebben als er niet een aantal eerdere invloeden in mijn hoofd geweest waren die er voor zorgden dat ik Hem ging zoeken. Ik bad, dacht ik, maar toen vroeg ik mezelf, hoe kwam het dat ik bad? Ik werd tot bidden gebracht door het lezen van de Bijbel. Hoe kwam het dat ik de Bijbel ging lezen? Ik heb de Bijbel gelezen, maar wat leidde mij om dit te doen?

Toen in een ogenblik zag ik dat het God was aan het begin van dit alles, en Hij was de Auteur van mijn geloof, en zo opende de hele leer van de genade zich voor mij, en van die leer ben ik nooit afgeweken tot vandaag, en ik verlang er naar om dit mijn constante bekentenis te maken “Ik schrijf mijn verandering geheel aan God toe”

 

__