Logo
7 vragen voordat je film kijkt


7 vragen voordat je film kijk

Door John Piper

1. Wanneer ruk ik mijn oog uit als ik het nu niet doe?

Jezus zei dat iedereen die naar een vrouw kijkt om haar te begeren, in zijn hart al overspel met haar gepleegd heeft. Als dan je rechteroog je doet struikelen, ruk het uit en werp het van je weg (Mattheüs 5:28—29). Het zien van een naakte vrouw — of man — op het scherm zorgt er voor dat mannen, of vrouwen, zondigen met hun gedachten, verlangens en vaak met hun lichaam. Als Jezus ons vertelde dat we ons hart moeten bewaken door onze ogen uit te steken om begeerte te voorkomen, hoeveel eerder zou Hij gezegd hebben, “Kijk het niet!”

 2. Verlang ik ernaar God te zien?

Ik wil God in dit leven en in het volgende zo goed mogelijk zien en kennen. Het zien van naaktheid is een grote verhindering in het nastreven daarvan. “Zalig zijn de reinen van hart, want zij zullen God zien.” (Mattheüs 5:8). De verontreiniging van de gedachten en het hart door naaktheid te zien verzwakt het vermogen van het hart om God te zien en van Hem te genieten. Ik daag iedereen uit om naar naaktheid te kijken en meteen naar God te gaan om Hem door die ervaring meer te danken en meer van Hem te genieten.

3. Geef ik om de zielen van hen die naakt zijn?

God roept vrouwen op zichzelf te versieren met fatsoenlijke kleding, met bescheidenheid en zelfbeheersing (1 Timotheüs 2:9). Als wij naaktheid in ons vermaak nastreven, omarmen of daar naar verlangen, onderschrijven we stilzwijgend de zonde van de vrouwen die zichzelf op deze manier verkopen en daarom dus niet goed voor hun ziel zorgen. Ze luisteren niet naar 1 Timotheüs 2:9 en als wij kijken, zeggen we dat het oké is.

4. Zou ik blij zijn als mijn dochter deze rol zou spelen?

De meeste Christenen zijn hypocriet als ze naar naaktheid kijken. Aan de ene kant zeggen ze dat je ernaar mag kijken en aan de andere kant zouden ze diep vanbinnen niet willen dat hun dochter, vrouw of vriendin die rol zou spelen. Dat is hypocriet.

5. Ga ik ervan uit dat de naaktheid kan worden vervalst?

Naaktheid is niet als moord en geweld op het scherm. Geweld op het scherm is doen alsof, er wordt niemand echt vermoord. Maar naaktheid is niet doen alsof. Deze actrices staan echt naakt voor de camera, ze doen met hun benen, hun handen en hun borsten precies wat de regisseur zegt. Ze zijn naakt zichtbaar voor miljoenen mensen.

6. Ga ik ervan uit dat naaktheid nodig is voor goede kunst?

Er is geen grote film of televisieserie die naaktheid nodig om er wat aan toe te voegen. Nee, die is er niet. Er zijn creatieve manieren om trouw te blijven aan de werkelijkheid zonder seks te veranderen in de sport van de toeschouwer en zonder de acteurs en actrices in situaties op de set te plaatsen die moreel niet te verantwoorden zijn.

Het is niet de artistieke integriteit die er voor zorgt dat naaktheid op het scherm beland. Onder dit alles houdt de mannelijke seksuele honger deze business draaiend. Daaruit volgt de groepsdruk in de industrie en het verlangen naar cijfers die verkopen. Niet de kunst is de oorzaak van naaktheid in films, het is de aantrekkingskracht van genot. Het verkoopt.

7. Ben ik vrij van twijfel?

Er is een Bijbelse richtlijn die het leven eenvoudig maakt: “Wie echter twijfelt als hij eet, is veroordeeld, omdat hij het niet uit geloof doet. En alles wat niet uit geloof is, is zonde” (Romeinen 14:32). Mijn vrije overzetting: Als je twijfelt, doe het niet. Dat zou het kijkgedrag van miljoenen veranderen. Oh, en hoe zoet zouden ze slapen met hun geweten.

Dus ik zeg het nog een keer: Streef samen met mij naar de zuiverheid waarmee we God kunnen zien. De zuiverheid die volle vreugde geeft in Zijn aanwezigheid en het eeuwige genoegen aan Zijn rechterhand.

 

Origineel: http://www.desiringgod.org/articles/seven-questions-to-ask-before-you-watch-deadpool

__